Nieuws


Vrijdag 1 mei bereikte ons het droevige bericht van het overlijden van Eveline Lenderink.

Eveline was ruim tien jaar een actief, betrokken en inspirerend lid van onze Fotogroep. De natuur en haar bewoners waren haar lust en haar leven. Wat heeft ze in al die jaren het landschap en de flora en fauna op geheel eigen wijze vastgelegd.

Wandelend, op zoek naar de mooiste plekjes. Of met engelengeduld wachtend in een natuurschuilhut. Kijken, zitten, turen en hopen op dat ene moment waarvoor je bent gekomen. Wat een heerlijk en tevreden gevoel als je naar huis gaat met schitterende opnames van bijvoorbeeld burlende edelherten op de Veluwe of dat ijsvogeltje met een net opgedoken visje.

Met passie en kennis van zaken vertelde Eveline over haar avonturen en de natuur waar ze zo van hield en mee begaan was. Zoals een aantal jaren geleden tijdens de week van de Fotografie, toen Eveline in de bibliotheek een presentatie hield over natuur- en landschapsfotografie. Vol spannende verhalen, handige tips en – natuurlijk - prachtige foto’s. Iedereen hing van de eerste tot de laatste minuut aan haar lippen.

De geweldige tuin achter het huis – het domein van Eveline - groeide uit tot een waar paradijs voor vogels en andere bezoekers als de specht, egel en eekhoorn. Met overal zelfgebouwde voederplaatsen. Eveline hoefde soms niet eens de stoel uit om de mooiste vogelfoto’s te maken.

Ook de portretfotografie lag haar na aan het hart. Indringend en met veel zeggingskracht bracht ze de mens in beeld. Poserend of soms aan het werk. Met een prachtfoto van een hoefsmid won ze een afdelingswedstrijd. Het licht viel perfect naar binnen en het ijzer dat het paard onder de voet kreeg dampte nog na.   

Behalve in de fotografie, kon ze haar grenzeloze creativiteit ook kwijt in het tuinieren en de schilderkunst. Grote kleurrijke doeken waar de verf van af spatte. Ton bracht ze soms achterop op de motor naar kopers in alle delen van het land.

Haar foto’s sierden de Fotobiënnales van onze Fotogroep. In de voorbereidingen voor de eerste editie in ons jubileumjaar 2014 prees Eveline Ton aan als man met de gouden handen. Sindsdien is Ton een onmisbare schakel in de voorbereidingen en uitvoering van het evenement. Hij blijft betrokken bij onze Fotobiënnale.

Eveline bleef ook tijdens de Biënnale foto’s maken. En filmpjes voor RTV Sternet waar zij en Ton al snel uitgroeiden tot Team Lenderink. Een ijzersterk team dat portretten maakte van markante mensen en gebeurtenissen in het dorp vastlegde. Als laatste grote project de Haaksbergse versie van Het Perfecte Plaatje.

Perfecte plaatjes, Eveline maakte er zo veel.

De Fotogroep Haaksbergen zal Eveline, haar enthousiasme, vakmanschap en deskundigheid erg gaan missen.Uit de heel oude doos

In tijden van Corona ontstaan soms bijzondere initiatieven. Eveline Lenderink van de Fotogroep Haaksbergen daagde alle leden uit eens in hun eigen ver verleden te duiken. Dat moest ongetwijfeld bijzondere jeugdkiekjes opleveren, dacht ze. En jawel hoor, in no time doken jeugdportretten, schoolfoto's en familiekiekjes uit de jaren '40, '50 en '60 op.

Deze keur aan analoge foto's passeert de revue in deze Galerij. Even klikken op de foto van Henk Krooshof en u bent terug in de tijd.